La Gospodăria lui Nea Ion

Gospodăria lui Nea Ion din Vama Buzăului, locul despre care în vară postam pe Facebook și pe Instagram. Postam despre cât de mare mi-a fost bucuria când am descoperit acest loc deosebit aproape de Brașov. Am ajuns la Gospodăria lui Nea Ion unde se află și Casa cu Picturi. Aici am fost întâmpinată de Andra care era însărcinată atunci, de soțul ei și de bunica lor de 82 de ani. Bunica… un personaj, un om cu o energie incredibilă, o sursă inepuizabilă de povestiri și întâmplări. Am petrecut aici 2 zile pe care nu le voi uita cu siguranță. Nu am venit singură, m-a însoțit prietena mea Andreea, am vrut să fugim de agitația din București dar într-un loc nu foarte departe, ținând cont că stăteam doar 2 zile.

IMG_4331

 

La Gospodăria lui Nea Ion m-am întors în timp brusc, pe vremea bunicilor și a străbunicilor noștri. Cum este? Hmm… ești copil și vrei să rămâi așa 🙂 . E locul ăla unde să vrei să fii atunci când îți de dor de atunci, de Crăciun și de tot ce a însemnat copilăria noastră 🙂

IMG_4332

 

Cei care dețin locul, au refăcut, reconstruit și recondiționat, 2 case vechi de aproape 100 de ani. Totul în interior este amenajat în așa fel, încât să te rupi de realitate și să fii purtat în vremurile alea de demult. Povestea este la ea acasă în Gospodăria lui Nea Ion. Detaliile sunt cele care stăpânesc locul iar tradiționalul românesc și autentic respiră prin fiecare colțisor.

IMG_4330

 

IMG_4325

 

Dacă treceți pragul acestui loc magic, așteptați-vă la povești spuse chiar de gazde, la o cană de vin fiert cu aromă de măr și scorțișoară, în fața șemineului. Aici nu poți să stai fără să depeni amintiri, fără să îți adunci aminte când erai copil, nu ai cum să ajungi aici și să rămâi impasibil căci totul locul e plin de amintiri și emoții.

M-a marcat acest loc, m-a marcat energia și povestea fiecărui obiect din gospodărie, colecționat de-a lungul anilor de cei care locuiesc acolo. Pasiunea cu care au reușit să aducă în acest loc tradiționalul românesc autentic, m-a lăsat fără cuvinte.

IMG_4326IMG_4336

IMG_4339

IMG_4340

IMG_4342

 

Există o întreagă colecție de costume populare din diverse zone ale țării peste care timpul și-a pus amprenta, dar cei peste 100 de ani care au trecut peste unele dintre costume, te fac ca în momentul în care le îmbraci, să simți o emoție aparte. Am îmbract un costum popular și împreună cu gazdele, am mers duminică dimineața la slujbă la biserica din sat. Sentimentul a fost unic și trebuie să îl încercați măcar o dată dată în viață.

Gospodăria lui Nea Ion – un mic colț de poveste, unde istoria, tradițiile, magia și ospitalitatea opresc timpul în loc. Cred că asta ne dorim cu toții câteodată, să oprim timpul în loc și să simțim că trăim cu adevărat. În acest loc, am simțit, chiar și dacă doar pentru două zile, că este minunat să poți să ai ocazia să mai fii copil 🙂

Capacitatea de cazare a Gospodăriei lui Nea Ion este de 16 persoane. Este un loc intim, unde găsești tot ceea ce îți este necesar ca să te încarci cu frumos și bun :). La 10 minute de casă este patinoarul recent inaugurat, la 20 de minute este partia de ski de la Întorsura Buzăului, Cascada Urlătoarea și Rezervația de Zimbri care nu trebuie ratate. Ca povestea să fie poveste, te înfofolești bine și alături de cei dragi, faci o plimbare cu sania trasă de cai sau dacă ești priceput în a struni un cal, ai ocazia să călărești în voie.

IMG_4323

IMG_4328

IMG_4345

IMG_4347

IMG_4348

IMG_4349

IMG_4350

IMG_4351

IMG_4353

IMG_4354

 

Cu siguranță nu te plictisești la Gospodăria lui Nea Ion și nu uita, poveștile la gura sobei pe acorduri de muzică veche românească… sunt amintiri pe care le porți cu tine. Am eu o vorbă: la final, tot ce contează sunt amintirile, doar pe ele sunt singurul bagaj pe care îl putem lua cu noi.

 

Avem o țară deosebită iar mie, îmi place să fiu turist în țara mea, îmi place să o descopăr cu tot ce are ea frumos și din fericire… are din belșug, îmi place să impart cu voi măcar așa prin scris, ceea ce îmi place prin locurile unde merg. Oamenii pe care i-am întâlnit la Vama Buzăului, admirația pe care o am pentru ce au reușit să facă din dragoste pentru tradițiile noastre, m-au făcut să scriu acest articol, să vă fac cunoștință măcar un pic cu locul și să fie ca o invitație de a le trece pragul și a-I descoperi și voi. Revin la ei de aceste sărbători, cu mare drag și dor pentru senzațiile unice pe care le-am trăit acolo. În Gospodăria lui Nea Ion este acel ”la țară” autentic de pe vremea bunicilor noștri care se mai păstrează doar prin anumite locuri.

IMG_4341

IMG_4343

IMG_4352

IMG_4356

IMG_4361

IMG_4362

IMG_4363

 

E un loc perfect unde să îți petreci Sărbătorile, e locul unde de Crăciun poți să simți #altfel mirosul de lemn în sobă și al bucatelor de pe masă :).

#turistintaramea #altfel #gospodarialuineaion #traditii #autentic #romanesc

Pentru informații sunați cu încredere la 0723862373 sau accesați pagina de facebook Gospodăria lui Nea Ion în vama Buzăului.

 

 

1
(Visited 217 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *