La Mare ….la noi și la ei

În vara aceasta am experimentat în detaliu cum e marea la noi și marea la ei. Am fost în locații medii ca și preț în ambele variante, întocmai ca atunci când voi face comparația, aceasta să fie pertinentă.

Am fost la noi la cele 2 extreme: Mamaia Nord și Vama Veche.
Vama Veche este și ea împărțită ca totul de altfel în lumea asta în Nord și Sud :))). În zona de Nord … sunt 4 locații : ACOLO, Amphora, Yuva si Expirat. Expirat este cam granița, el face subtil trecerea între Nord și Sud.
În Sud – zona de corturi și nu numai, oameni care vin probabil cu 500 lei maxim în buzunar pentru 7 zile, cum se zice, casă/masă și distracție. Cum reuseșesc? Habar nu am și nici nu vreau să mă gândesc dar… nu știu cum sau necum, se distrează, liberi,relaxați, happy etc.
În zona de Nord, în locațiile specificate mai sus, am văzut o parte din fețele pe care le văd prin diverse locații în care eu merg în București… oameni cu venituri medii și peste medie, care vor să simtă libertatea și spiritul #altfel al Vămii dar totuși nu vor să stea la cort dar nici pe canapelele confortabile din restaurantele sau terasele prețioase la care merg de regulă probabil. Oamenii sunt asumați și pe lângă alte ieșiri gen Mamaia, Loft Moft probabil :)… vin și în Vamă pentru altceva.
Tot ce pot spune este că, nicăieri nu cred că am simțit senzația aia mișto de distracție, amestecată cu un ”misenrupism maxim” … unde pe nimeni nu interesează de nimeni, nici pe ăia din Nord și nici pe ăia din Sud de la corturi :). Toți se distrează, cântă… stau la foc de tabără și nu dau 2 bani pe absolut nimic din ce e în jur, nici pe cum e îmbrăcat X sau Y, nici cu ce mașină a venit Z, nici unde e cazat… acolo sunt liberi toți de tot.
În Mamaia, în antiteză, găsim cocalarul cu pițipoanca, personajele ultraprezente în societatea noastră, cele mai des întâlnite exemplare în viața cotidiană. Unii dintre ei realmente cu bani, de unde? Dzeu și cu ei știu… clar, gem de branduri de lux, unele mai mult sau mai puțin autentice dar pentru ochiul care nu cunoaște dă bine pentru bogăție :))). Aici vin și cei care au și cei care nu au dar ar vrea să aibă. Aici se întâlnește fix cererea cu oferta.
Mi s-a făcut sincer silă, ca dovadă că am plecat mai devreme căci nu am mai rezistat să văd atâtea Dive și atâția Divi în toată splendoarea lor. Pe lângă clasicele ambalaje de cornuri 7Day’s în apă, de biscuiți, semințe pe plajă, covorașe de chiștoace și bine cunoscutele strigăte de bucurei ale domnilor cu burți, lanțuri și tatuaje în exces… pe lângă prințesele cu buzele cât fața, gene până la frunte, unghii lungi… dar lungi și ascuțite, cu sâni umflați cu pompa, multe dintre ele cu tone de extensii în cosițele minunate… pe lângă minunatul topless cu care îmi clăteam ochii… ce să zic? Sunt și în Mamaia 2-3 locuri unde să mergi dar doar în timpul săptămânii până se strigă în week-end adunarea la roabele cu șampanie :). Și dacă ziceți că sunt invidioasă mă supăr rău… :))))…. Nu mă dau în vânt după șampanie, mă balonează :)))… prefer un Jagger … Iar de roabe cu Jagger Meister nu am auzit :))).
Prețurile la șezlonguri mi se par mari, în comparație cu Grecia despre care voi vorbi.
Dacă o să-mi ziceți să stau la cearceaf, iar ne supărăm…
1. Că nu suport să stau pe cearceaf și fiecare om care trece pe lângă tine, te umple de nisip, fiecare copil care aleargă plin de apă și te stropește și etc etc
2. Sunt operată la coloană și îmi e imposibil să stau direct pe nisip, în cazul în care prin minune nu ar exista factorii de mai sus
3. Senzația să te dai cu ulei sau cremă și apoi să ți se lipește tot nisipul de corp o “ador” de mor
4. Dacă v-am dat toate explicațiile de mai sus, înseamnă că am încercat 🙂 dar nu mi-a ieșit faza cu statul la cearceaf.

În Grecia, șezlongurile în timpul săptămânii nu se plătesc, la orice cârciumă de fițe sau bodegă/tavernă cum vreți să-i spuneți, ți se pune apă pe masă iar la final ți se pune pe masă desert din partea casei, fructe și ceva dulciuri specifice.
Asta ca să nu mai zic că în toate locurile, pe meniu este specificat produs congelat sau proaspăt.
La noi… te mint în față că-s prospete și ele nu-s, nu o dată m-am întâlnit cu situația aceasta în restaurantele de la noi.
La greci, exista un “gigel” care curăța plaja, care curăță mesele… nu am văzut pe nimeni să țipe și să vorbească ca un meltean în gura mare, n-am văzut ”păsărici” făcând topless…nu am auzit copilași urlând în gura mare iar părinții să stea senini fără pic de atitudine. Asta face diferența între noi și restul.
În viitor, oamenii mișto și #altfel, vor renunța și la acele week-enduri sau la acele 2-3 zile la mare la noi și vor rămâne doar ei, cocalarii cu divele lor fake din cap până în picioare, să își facă prezența pe litoralul românesc…. Oameni dragi, sunt pro să ai grijă de tine, să îți faci ajustări, operații estetice, tot ce vreți, atâta timp căt ai nevoie și mai ales dacă te fac să te simți bine, dar sunt decente și cu bun gust.

Cam asta a fosa experiența mea la mare anul acesta, în Romania și în Grecia. În Grecia nu am ales tocmai o zona turistică, am fost la câteva plaje care se află în apropierea Atenei.

Mai mult ca sigur că la anu, o să reduc consideraria ieșirile la noi la mare, am să pun banii deoparte și voi alege să merg poste de 2 ori afară.
Să auzim de bine și mai ales, să auzim că se schimbă lucrurile în bine, că oamenii se mai educă între timp, că autoritățile se implică mai mult iar cei care dețin în administrare plajele și locațiile de la malul Mării Negre, vor acorda mai multă atenție și îi vor respecta mai mult pe cei care lasă sume considerabile în caseriile lor.

IMG_2375

FullSizeRender

IMG_3263 2

IMG_2413IMG_2372

0
(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *